Hazine ve Maliye Bakanı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ekonomi programının temel önceliği olan enflasyonla mücadelede kararlı ve bütüncül politikalarla ilerlemeye devam ettiklerini belirtti. Mart ayı enflasyon verilerini değerlendiren Yılmaz, enflasyonla mücadeledeki son gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı.
Yılmaz, Mart ayında enflasyonun yüzde 1,94 olarak gerçekleştiğini, yıllık enflasyonun ise yüzde 30,87 seviyesine gerilediğini anımsattı. Bu düşüşte önemli faktörlere dikkat çeken Yılmaz, “Aylık enflasyon gelişmelerinde taze meyve ve sebze ile işlenmiş gıda kalemindeki fiyat artışlarının zayıflamasının, gıda fiyatları üzerinde olumlu etkileri görülürken, yıllık temel mal enflasyonunda da iyileşme sürmektedir.” dedi. Ancak, savaşın etkisiyle yaşanan arz şoku kaynaklı enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak ulaştırma fiyatlarının aylık olarak yükseldiğini de belirtti. Buna rağmen, hizmet enflasyonundaki artış hızının diğer alt kalemlerdeki iyileşmeyle yavaşladığını ifade etti.
Bakan Yılmaz, küresel ekonominin artan jeopolitik gerilimler ve bölgesel çatışmalarla zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek, enerji fiyatlarındaki savaş kaynaklı yükselişlerin küresel enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü riskler oluşturduğuna işaret etti. Bu bağlamda, bölgedeki gelişmelerin ekonomi üzerindeki olası etkilerini sınırlamak amacıyla ilgili tüm kurumlarla güçlü bir eşgüdüm içinde gerekli tedbirleri almaya devam ettiklerini vurguladı.
Alınan önlemlere de değinen Yılmaz, “Bu kapsamda, petrol fiyatlarındaki oynaklığın yurt içi fiyatlara etkisini azaltmak amacıyla eşel mobil sistemi geçici olarak devreye alınmış, akaryakıt fiyatlarındaki artışların önemli bir kısmı bütçe kanalıyla sınırlandırılmıştır.” dedi. Ekonomiye duyulan güvenin, sağlam kurumsal altyapının, güçlü ekonomik programın ve yapısal reformların, ekonominin dışsal şoklara karşı direncini koruduğunu belirtti.
Yılmaz, jeopolitik gelişmelerin ekonomiye doğrudan ve dolaylı etkilerini, bütüncül bir yaklaşımla yürütülen para, maliye ve gelirler politikaları sayesinde dengelemeye devam edeceklerini söyledi. Ayrıca, sosyal konut, gıda arzı, lojistik ve yenilenebilir enerji alanlarında atılan arz yönlü adımlarla enflasyonla mücadeleyi destekleyeceklerini de sözlerine ekledi. Bu açıklamalar, hükümetin enflasyonla mücadeledeki kararlılığını ve aldığı önlemleri kamuoyuna duyurma çabasının bir yansıması olarak değerlendirilebilir.
SAVUNMA SANAYİ
19 Mayıs 2026EKONOMİ
19 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
19 Mayıs 2026GÜNDEM
19 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
19 Mayıs 2026GÜNDEM
19 Mayıs 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
1480 kez okundu
2
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
1462 kez okundu
3
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
1450 kez okundu
4
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
1450 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
1444 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.